woensdag 6 juli 2011

T-minus-9 nachtjes

De vijftiende is het zover: dan vertrek ik met een aantal vrienden naar 日本. Juist ja, Japan! Nippon, Nihon of het Land van de Rijzende Zon. Het land van sushi, Fuji en Mitsubishi. Land van karaoke, walvissenjacht en high-tech gadgets. En sindskort staat het land vooral bekend om zijn tsunami's en aardbevingen, na de ramp bij Fukushima en Sendai.

Een groot avontuur gaat het zeker worden. Ik heb sinds we de reis eind vorig jaar gepland en geboekt hebben natuurlijk mezelf al een beetje ingelezen. De cultuurverschillen zijn natuurlijk enorm: Japan ligt praktisch aan de andere kant van de wereld en is jarenlang een best wel afgesloten eiland geweest totdat de Nederlanders 400 jaar geleden begonnen met handeldrijven.

Ik ken Japan vooral van het nieuws over Fukushima, de film Lost in Translation en Wie Is De Mol seizoen 10.  Ik weet dat Japanners bekend staan om hun respect naar ouderen, om hun beleefdheid, hun sterke groepsmentaliteit en hun vooruitstrevendheid in techniek. Vertragingen bij de Japanse spoorwegen zijn een uitzondering. Daartegenover staat dat zelfmoord voor relatief veel Japanners de enige manier is om hun eer te behouden. Kortom: een typisch volkje, die Japanners.

En dan komen we daar, met zeven westerlingen. We zullen opvallen met onze lengtes, onze huidskleuren, onze haarkleuren, onze taal, onze cultuur. Het contrast is enorm. Een enkeling kan het Japanse schrift al een beetje lezen, de rest vrijwel niet. Zo'n groot contrast, dat moet zorgen voor komische, gênante en inspirerende situaties.

Vandaar deze blog. Ik heb geen idee hoeveel berichten ik daadwerkelijk zal plaatsen; uit ervaring weet ik dat het er vaak niet echt van komt om lange berichten te plaatsen. Maar ik hoop toch op zijn minst af en toe een korte update, een fotootje of filmpje te kunnen plaatsen.

Verder wil ik je ook wijzen op de blogs van een aantal vrienden die ook meegaan naar Japan:
De laatste berichten van deze blogs vind je ook altijd in de rechterkolom.

    Geen opmerkingen:

    Een reactie plaatsen