donderdag 21 juli 2011

Tokyo, een terugblik

Vannacht voor de laatste keer overnachten in Tokyo,  morgennacht is het tijd om Fuji te beklimmen en door trekken naar Kyoto. De laatste twee nachten in Japan zullen we waarschijnlijk ook in Tokyo doorbrengen. Misschien in hetzelfde hostel, misschien een capsulehotel of ergens anders.

Tokyo is een fascinerende stad gebleken: aan de ene kant de traditionele Japanse cultuur met tempels, Japans eten en Japanse gebruiken. Aan de andere kant ook de moderne Japanse cultuur met technische snufjes, de in onze ogen smetvrees van de Japanners met mondkapjes, en natuurlijk ook de drukte, hectiek en architectuur die je bij een wereldstad verwacht.

Al met al is het hier een mooie tijd geweest in Tokyo. We hebben hier veel gezien en hebben ook nog uitstapjes gemaakt naar Yokohama en Nikko. Voor gedetailleerde verslagen van wat we allemaal hebben gedaan en gezien, verwijs ik je door naar de verslagen van mijn reisgenoten. Het lijkt me onnodig om te herhalen wat zij al hebben geblogd.

Wat betreft de vooroordelen/verwachtingen over Japanners en Japan: ja, die Japannertjes zijn op een enkele uitzondering na allemaal best klein. Ik steek eigenlijk boven iedereen uit hier. Dit is ook te merken, want heel veel dingen zijn gewoon te klein, te krap of te laag: vrijwel alles wat hangt in de metro, veel dingen in het hostel (bed, douche, toilet, deuren), de beenruimte in de trein, etcetera.
Wat betreft taal: vaak spreken de Japanners geen Engels, maar soms verassend goed. Verder staan de echt belangrijke dingen vaak ook in Latijnse letters uitgeschreven, en staan prijzen ook geschreven met onze cijfers. Maar soms ook niet, wat best lastig is. Gelukkig hebben we Edwin bij ons.
Wat betreft techniek: ja, ze hebben veel technische snufjes die wij als overdreven zien. Ronddraaiende ventilatoren in de metro, toiletten met allerlei knopjes (o.a. bidet) en vreemde automatische autogarages om maar wat te noemen. Soms is het cool, soms heb ik het idee dat ze eerst een oplossing en dan een probleem bedenken.

Voor zover de berichtgeving tot nu toe. Voor foto's kun je op mijn Facebook terecht.

Ciao!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen