donderdag 4 augustus 2011

Onsen: onzin of onwijs gaaf?

Vol verwachting vervolgenden we onze reis tot in Beppu na Nagasaki. Beppu staat namelijk bekend om zijn onsen, de natuurlijk warm-(lees: heet)-waterbaden van natuurlijke bronnen. Bij aankomst gingen we dan ook al vrij snel naar een onsen bij ons hostel in de buurt, die toch in een ietwat aparte buurt gesitueerd lag - laat ik het er maar op houden dat ze de buurt verlichten met wat rode sfeerverlichting.
Het bad bleek echt superheet te zijn, zo`n 43 graden. Het was dan ook niet heel lang uit te houden en daarom was tussendoor afspoelen met wat kouder water best noodzakelijk. Toen we in goed-Nederlands zeiden dat het heet was, moest een andere onsen-bezoeker grinniken. Later bleek dat hij inderdaad ook uit Nederland kwam.

Maar dit was een onsen in een gebouw in de stad, voor een wat natuurlijkere en bovendien gratis onsen moesten we toch echt de bergen in trekken. Dus wij vol goede moed de berg op. Bob, Lucas en Robert haakten op een gegeven moment af, maar Edwin, Steven, Tommy en ik zetten vol goede moed onze tocht naar boven door.

Op een gegeven moment kwamen we de volgende borden tegen:

A serious crime has been commited in this area. 
Please take care of your own safety.
Do not go alone or in a group of only women,
especially at night.

Vastberaden zetten we onze tocht door, en we kregen een steeds mooier uitzicht over de stad te zien. Uiteindelijk kwamen we aan bij de hoogste onsen, maar hier stond op een nieuw bord te lezen:

Entering the onsen is forbidden.
If you do so, the police will be informed.

Wij balen, maar vastbesloten gingen we terug tot aan een eerdere T-splitsing, waarbij we een nieuwe weg kozen die ons zou leiden naar een public onsen. Na een lange tocht kwamen we aan bij de onsen. We hadden helaas geen uitzicht over de stad, maar het was wel een mooi plekje in de natuur. Er waren vier baden met wisselende watertemperaturen. Gelukkig waaide er ook een zacht briesje langs de onsen, waardoor het toch redelijk uit te houden was.

We kregen nog een lift aangeboden van twee andere onsenbezoekers en Tommy en ik kwamen terecht in de auto van een 28-jarige Japanner. Hij had vier mapjes vol met gebrande cd-tjes, en ook nog een mangaboek. Het was echt een typisch klein, vierkant Japans autootje, maar ik moet zeggen dat de beenruimte me nog behoorlijk meeviel voorin. 

De Japanner sprak maar enkele woordjes Japans, wat zorgde voor wat spraakverwarring. Zo begreep hij "relaxed/relaxing" als "next" en waren er nog wel wat meer dingen die niet helemaal overkwamen. Zijn muzieksmaak was gevarieerd: Nirvana, Oasis, Eminem, the Strokes, etc. Maar ook muziek van animeseries waaronder One Piece, muziek van het spel Final Fantasy en zelfs een soort dance remix van "Tonari no Totoro", het liedje van een anime fantasy film over een vriendelijk monster en twee zusjes. 


Ook de nonchalance waarmee de Japanner naar beneden reed over het weggetje was grappig om te zien - nog voordat een nummer afgelopen was ging er al weer een nieuwe cd in de cd-speler, en ondertussen reed hij ons ook de berg af.

Ik denk dat de titelvraag geen antwoord meer behoefd, want als je in het gebied van de onsen komt, moet je er zeker een bezoeken!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen