20140611-190601-68761065.jpg

Just cruising

Er is weer een hoop gebeurd sinds mijn laatste bericht. Inmiddels zit ik in Asheville en donderdag reis ik door naar Nashville.

Washington D.C. was best wel cool. Natuurlijk staat het vol met gigantische overheidsgebouwen en musea. Maar het zit ook vol met leuke uitgaansgelegenheden. De eerste avond zijn mijn host JP (33), één van zijn vrienden en ik wezen stappen in D.C. Leuke barretjes en met allerlei muziekstijlen. En ook livebands. Er was een rockbandje met een zangeres die gigantisch kan uithalen en er was een reggaeband met bijzondere covers. Allebei erg goed.
De volgende dag ben ik de stad gaan verkennen in mijn eentje, want JP moest werken. Wel hebben we ‘s ochtends Roland Garros gekeken met een flinke groep mensen in een bar. JP is tennisgek (zelfs zijn kenteken verwijst hier naar) en hij organiseert voor een groep van in totaal enkele honderden mensen regelmatig activiteiten. JP is overigens doordeweeks ober en masseur in het weekend.
Ik heb onder andere het Witte Huis bekeken en twee musea bezocht. Ten eerste het National Air and Space Museum en ten tweede de National Gallery of Art. Die eerste viel vies tegen, weinig echt interessante objecten en veel generieke info over hoe vliegtuigen werken e.d. De tweede was wel de moeite waard. En ja, ook hier weer de nodige Rembrandts, Van Goghs en meer Neerlands trots.
Verder viel het in de stad op dat er veel regenboogvlaggen hingen overal. Had er mee te maken dat het Gay Pride was voor een week, en dat viel soms ook wel op in het straatbeeld. ‘s Avonds ben ik naar een soort jamsessie in een park gegaan, waar allerlei mensen meespeelden met een meegenomen instrument, vooral percussie. Daarna zijn JP en ik eerst bij een vriend thuis langs geweest (die ook bij de tenniswedstrijd was) en daarna hebben we ons bij een andere vriend in een club gevoegd.
De dag erna was een rustige dag. Na een pannenkoek als ontbijt in een restaurant zijn we naar het Steven F. Udvar-Hazy Center geweest. JP woont in één van de suburbs van D.C., en dit aerospace-museum zit vlakbij hem. Dit museum was echt heel vet. Onder andere een Concorde, de spaceshuttle Discovery en het mandje van Felix Baumgartner zijn er te zien. We hebben ook nog een film gekeken over D-Day in 3D maar gelukkig zonder 3d-brilletje, en de taferelen rond D-Day waren erg goed in beeld gebracht en behoorlijk educatief.

‘s Avonds hebben we een film gekeken en vooral dingen geregeld voor de dagen erna. Zo had ik besloten om een auto te huren, omdat Asheville best ver ligt en op andere manieren irritant te bereiken is. Bovendien kon ik dan zelf naar de Smoky Mountains rijden, ik wist dan mijn hosts in Asheville waarschijnlijk overdag weg waren en dat ik mijn eigen plan moest trekken. Het werd een duur grapje, want ik ben onder de 25, ik heb verzekering nodig (of dat is in ieder geval handig) en ik wil de auto niet op dezelfde plek inleveren. Dit alles drijft de prijs flink op. Gelukkig in benzine hier goed te betalen, maar dan nog is het al met al belachelijk duur.

Op Dulles Airport (vlakbij JP’s huis) heb ik mijn auto opgehaald en ik lever hem donderdag op Nasheville Airport weer in. Ik kon kiezen uit een aantal mid-size wagens en ben gegaan voor een blauwe Chevrolet automaat. Vervolgens ben ik richting Asheville gereisd, grotendeels over interstates. De laatste drie uur ben ik meerdere keren door zeer heftige onweersbuien gereden. Maar ik vermaakte me prima met de radio, je kon het accent van de lokale DJ’s horen veranderen en ze draaiden best wel lekkere roadtripmuziek, van classics tot country. Gelukkig werkte mijn mobiel goed mee en kon ik ook in het donker vrijwel moeiteloos het huis vinden in een buitenwijk van Asheville. Daar werd ik rond een uur of 10 ontvangen door Janna (21) en haar huisgenoten, al waren ze even vergeten dat ik zou komen. Het is een soort van studentenhuis met drie honden en ze hebben zeer regelmatig couchsurfers over de vloer. Janna doet een soort van naschoolse opvang en heeft drie huisgenoten. ‘s Avonds zijn we naar een microbrouwerij en club in de stad gegaan. Asheville is een best wel sfeervolle stad en je merkt dat ze best wel progressief zijn. Beetje artistiek sfeertje, veel microbrouwerijen, sfeervolle verlichting. In de rest van North Carolina is het toch wat conservatiever, heb ik me laten vertellen. Maar het ligt dan ook aan de rand van die staat. De stad is zeker de moeite waard, al heb ik er al met al alleen een eerste indruk van kunnen krijgen.

Woensdag (vandaag) ben ik naar de Smoky Mountains gereden. Ik heb er een trail gevolgd te voet, maar op een paar suffe watervalletjes na was dat niet zo bijzonder. Daarna kwam ik toevallig met de auto op een erg mooie autoroute terecht, met zo nu en dan mooie vergezichten en leuke op-en-neer en bochtige weggetjes en tunneltjes om te cruisen. Met af en toe wegwerkzaamheden, na een tijdje was er ook een groep gedetineerden langs de weg aan het werk. Het boevenbusje stond er vlakbij. Maar al met al was de auto huren een goeie zet en ik heb me dan ook zeker vermaakt op de weg.

Plannen voor de komende dagen: allereerst 2 nachten in Nashville. Couchsurfing regelen lukte niet echt, dus deze keer ga ik een AirBnB proberen. Mijn host Ashee-Jean organiseert concerten in de stad, dus met een beetje geluk mag ik gratis naar een concert. Verder kan ik iets meer luxe verwachten, met een eigen slaapkamer en badkamer, dus dat is ook wel een keer prettig. Daarna wordt het waarschijnlijk 3 nachten Memphis, 3 nachten New Orleans en voor onbepaalde tijd bij familielid John in Texas.